Osteopathie

ALGEMEEN

Alles in het lichaam beweegt. Deze mobiliteit is essentieel voor een goede functie. Osteopathie herstelt de mobiliteit daar waar nodig en optimaliseert hiermee het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Doordat verschillende structuren in het lichaam op talloze manieren met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden, kunnen klachten in het lichaam met elkaar te maken hebben en kan de oorzaak ergens anders gelokaliseerd zijn dan de klacht zelf. Het lichaam is een functioneel geheel en wordt daarom ook in zijn geheel behandeld.

De osteopaat zoekt in het lichaam naar bewegingsverlies en spanningen, zowel in gewrichten en spieren als in bindweefsels, rondom organen, neurologische structuren, de schedel, etc. Alles tussen kruin en grote teen is hierbij belangrijk. Door de mobiliteit te herstellen, asymmetrie op te lossen en spanningen te verzachten, verbetert de osteopaat de functie van het lichaam waardoor een optimale gezondheid behaald kan worden. Osteopathie is een complementaire therapie. De osteopaat is dus geen vervanging van de huisarts, specialist, kinderarts of consultatiebureau, maar werkt hier graag mee samen en verwijst u door indien nodig.

INDICATIES VOLWASSENEN

Problemen waar osteopathie mogelijk bij kan helpen zijn onder andere:

Een volledige lijst is onmogelijk samen te stellen. Mocht u niet weten of uw klacht hiertussen past, neem dan gerust contact op.

Kijk voor meer informatie op de site van de NVO (Nederlandse Vereniging voor Osteopathie).

^ terug omhoog

BABY’S en KINDEREN

Het is een wonder dat het zo vaak goed gaat: de zwangerschap en geboorte. Alles zit eraan, werkt en is gezond. Toch zijn er vaak problemen die ontstaan tijdens de zwangerschap, geboorte of daarna. Problemen die niet tijdig worden opgelost kunnen tot in de kindertijd en zelfs tot op volwassen leeftijd gevolgen hebben. Het is daarom raadzaam om zo vroeg mogelijk te behandelen. Dit kan al vanaf enkele dagen na de geboorte. Het behandelen van baby’s en kinderen is wezenlijk anders dan van volwassenen. Een baby of kind is geen kleine volwassene maar vereist een andere benadering. Niet alleen zijn het onderzoek en de toegepaste technieken anders, ook worden de specifieke ontwikkeling en de gevoeligheid van de kleintjes in acht genomen. Daarnaast is een deel van de problemen vaak al te verhelpen door tips aan ouders over voeding, omgang met het kind en eventueel oefeningen.

Bij problemen kunnen we zuigelingen al vanaf een paar dagen behandelen. Lijkt alles goed te gaan maar wilt u toch een ‘check-up’, dan is de leeftijd van ongeveer 6 weken oud een goed moment.

INDICATIES BABY’S en KINDEREN

Herkent u dit?

De zwangerschap en bevalling verliepen prima. Er zijn misschien wel kleine ingrepen gedaan (denk aan ingeleid worden, vacuumpomp, de navelstreng zat om het nekje, het armpje zat even vast) maar alles was in orde en het kindje mocht mee naar huis.

Toch heb je het gevoel dat er iets niet goed zit. Je kindje is onrustig, huilt veel en lijkt ontevreden zonder dat je precies weet wat er aan de hand is. Het lijkt ongemak of zelfs pijn te hebben en reageert gevoelig op prikkels zoals geluiden, kraambezoek, verschonen, voeden, etc. Alles lijkt teveel. Je kindje heeft misschien symptomen zoals huilen, spugen, krampjes, voorkeursligging, verstopping, etc.

Bij deze kindjes kan osteopathie een uitkomst bieden. Vaak zijn er dan spanningen of disfuncties in het lichaampje die de problemen veroorzaken.

De osteopaat onderzoekt en behandelt deze blokkades waardoor jullie kindje vaak binnen een paar behandelingen rustiger en tevredener is en het hele gezin meer in balans komt.

Veel voorkomende problemen bij baby’s en kinderen zijn:

Een volledige lijst is onmogelijk samen te stellen. Mocht u nog vragen hebben over de symptomen van uw kindje, neem dan gerust contact op.

^ terug omhoog

OSTEOPATHIE BIJ ZWANGERSCHAP

Zwangerschap gaat gepaard met veel veranderingen in het lichaam die kunnen leiden tot minder bewegelijkheid en verschillende klachten. Osteopathie kan het lichaam helpen de zwangerschap goed door te komen en optimaal voor te bereiden op de bevalling.

Alles in het lichaam beweegt. Deze mobiliteit is belangrijk voor een goede functie. Tijdens de zwangerschap moet het lichaam talloze aanpassingen doen; organen moeten meebewegen, het bekken en de wervelkolom moeten aanpassen, de hormoonhuishouding verandert, enzovoort. Spanningen en blokkades kunnen het functioneren en aanpassen van het lichaam in de weg staan waardoor mogelijk klachten ontstaan.

De osteopaat onderzoekt het lichaam en behandelt de blokkades en spanningen middels zachte manuele technieken, om een goede adaptatie te ondersteunen.

Zwangerschapsklachten waarbij osteopathie zinvol kan zijn, o.a.:

^ terug omhoogKijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse Vereniging van Osteopathie.

 

Vanwege de coronamaatregelen is de praktijk op dit moment gesloten. Wanneer we weer open kunnen is nog niet bekend. Als u een afspraak wilt maken, kunt u daarvoor bellen of mailen, we zullen dan contact opnemen zodra we weer open gaan.

Voor dringende vragen of overleg, bijvoorbeeld voor ouders van baby's en kleine kinderen, is er de mogelijkheid voor een telefonisch consult. Vaak kan ik na een vraaggesprek al meedenken en adviezen geven waar jullie tijdelijk mee uit de voeten kunnen. Mocht je hier behoefte aan hebben, mail dan. Details hierover vind je onder het kopje "behandeling".

Goede gezondheid en hartelijke groet,
Eva

Als je op Akkoord klikt, ga je akkoord met het plaatsen van een functionele cookie, waardoor je dit bericht de komende 24 uur niet meer ziet. Wanneer je niet akkoord gaat, krijg je dit bericht op elke pagina te zien.